למה כן
רגע לפני דיון באזהרה למה לא, נגע בקצרה (הרחבות בהמשך) למה כן:
מי שהשקיע לפני 30 שנה 100,000 ₪ בפוליסת חסכון במסלול מחקה S&P 500 ויפדה אותם כעת, יראה בחשבון אחרי מס, כמליון שקלים.
לעומתו מי שהשקיע את אותו סכום באותו מסלול באופן עצמאי יראה בחשבונו 1,500,000 ₪.
זה למה כן.
למה לא להתעסק בזה?
יש כמה סיבות להמנע מעיסוק במסחר עצמאי.
מסחר? אני? ניהול השקעות? אני? רק השם "מסחר עצמאי" מרתיע.
רובנו צריכים משהו פשוט, ולא מתכוונים להפוך למומחי השקעות או לעקוב אחר הבורסה (זה בסדר, במסחר עצמאי אין כוונה שנעשה זאת). אבל השם הזה "מסחר עצמאי" הוא כבר חסרון. טוב, לא בגלל שם צריך להמנע.
הסיבה השניה לא לעסוק במסחר עצמאי היא שרוב האנשים לא עושים את זה, כיום. זה מוסיף לנו אי-ודאות ואנחנו לא אוהבים אי ודאות. כיוון שרובנו לא רוצים להקדיש הרבה זמן לנושא, בלי ההגנה שמתקבלת ממה שרוב האנשים כבר עושים - מתעורר חשש שנעשה טעות של בורים, שתעלה לנו בכספי הפנסיה שלנו.
אנחנו גם מעדיפים לסמוך על מישהו שמבין.
חוץ מזה, כבר הזכרנו את החשש שזה יגזול מאיתנו הרבה זמן? ושאנחנו לא מבינים כלום במניות של "טבע" וגם לא רוצים להבין?
החדשות הטובות - לא צריך להבין ולעסוק במניות, ואחרי השקעה ראשונית שכן דורשת קצת זמן, לא צריך להתעסק בזה הרבה.
החדשות הרעות - החששות מוצדקים. אחרי ההתחלה אתם כנראה די לבד, בסיוע האינטרנט או חברים שעושים דברים דומים, ודברים יכולים להשתנות בלי שיהיה מי שיתריע או ייעץ.
תוספת הזמן והבירוקרטיה היא לא נוראית, אבל לא זניחה. תצטרכו להכנס לכמה מערכות שונות, תצטרכו לדעת עקרונות על איך קונים נייר ערך. אם אתם מוסיפים סכום קטן כל חודש תצטרכו לעשות זאת ידנית כל חודש, בתהליך עם כמה שלבים שאפילו אי אפשר לעשות ביום אחד. העברת בנקאית של הכסף לחשבון ההשקעות שלכם. למחרת כשיגיע להשקיע אותו. יתכן גם שבדרך תצטרכו להמיר אותו לדולרים בחשבון ההשקעות ולחכות עוד יום.
למה כן? כי מדובר בהרבה כסף. אחרי הרבה שנים שהסברתי לעצמי שזה לא באמת משנה כל-כך, נפל לי האסימון. חשבתי שזעקות על כמה כסף מפסידים בגלל דמי ניהול, מופרזות.
הבנתי שבהתנהלות שלי הפסדתי כסף. כל-כך הרבה כסף, שרבים יגידו לעצמם שאין שום סיכוי שהם חוסכים את מעט האנרגיה החד פעמית הנדרשת ומוותרים עליו. אני משוכנע שרבים ממי שיקראו את מה שכתוב כאן ולא עברו עדיין למסחר עצמאי בחסכונות שלהם - לא הבינו על איזה סכומים מדובר, בתרחיש סביר.
כן, באמת מדובר בתהליך שדורש ממי שעושה אותו יותר זמן והעמקה מלהתקשר לסוכן ולשאול אותו מה הוא ממליץ. יותר, אך לא הרבה יותר. מרבית המאמץ חד פעמי. כאמור, התמורה יכולה להיות הרבה כסף.
אני חושב שהסיבות עד כה לא צריכות להרתיע את רוב האנשים. אבל יש סיבה נוספת שאני כן ממליץ לשקול היטב לפני שבוחרים במסחר עצמאי.
הסיבה העיקרית שצריכה להיות להרבה אנשים להמנע ממסחר עצמאי - היא שהם יתחילו להזיז את הכסף ממקום למקום. לנהל אותו. חשוב להפנים - המעבר למסחר עצמאי ראוי שיהיה אירוע חד פעמי. לא רגע שהחל ממנו מנהלים את הכסף. אם תתעסקו איתו בקביעות, ולא רק חד פעמית - אתם עלולים להפסיד המון כסף.
(קוראים בשלב מתקדם: אתם צודקים, לא הזכרנו כאן איזון שנתי של התיק שיכול להיות מאוד חשוב, או קיזוז הפסדים. זה לא הנושא כרגע.)
החשש הוא שמי שעשה קצת מאמץ והתחיל לנהל את הכסף, ירצה להזיז אותו. לא כל יום. לא כל שבוע, אבל נניח פעם בשנה. אז לא. להעביר את הכסף מהשקעה אחת לאחרת לא רק יגזול המון זמן, אלא ככל הנראה יוביל להפסד כסף, בגלל המיסים.
את קופת הגמל אפשר להעביר למסלול אחר, בלי אירוע מס. כסף שמושקע בנייר ערך - נניח תעודה שמחקה את S&P 500 - אי אפשר להעביר למסלול אחר בלי לפדות אותו ולשלם מס על הרווחים.
בדיוק בגלל זה השיח כאן הוא על מסחר פאסיבי.
המעבר בעיקרו הוא חד פעמי, כי טעות לעשות שינויים גדולים, גם פעם בשנה. מי שלא יצליח לעמוד בפיתוי, וינסה להיות "חכם" ולהזיז כסף ממקום למקום - בסיכוי מאוד גבוה יפסיד הרבה מכספו.
אירוע מס
כאמור, מדי פעם אנחנו רוצים לעשות שינוי. בואו נבחן עד כמה הוצאת הכסף ממקומו, תשלום מס והחזרתו להשקעה מחדש עלולה לפגוע ברווחים שלנו.
אפשר לדלג על החלק הזה. הוא מיועד למי שמוכן להתעמק קצת ולהבין עד כמה הנסיון להיות חכמים ולהזיז את הכסף למקום "טוב יותר" הוא מסוכן.
נניח שהשקעתם בכלי שמחקה את SP500 (כולל דיוידנדים, ובשקלים, אגב). נניח עוד שאין לכם כלל דמי ניהול, אך יש מס על הרווח (בסך של 25% ממנו) בכל פעם שמושכים את הכסף. ונניח גם שלאחר כל משיכה - הכסף חוזר לאותה השקעה מחדש, בניקוי המס.
נשווה את התשואה שנקבל אם נמשוך את הכסף ונחזיר אותו מחדש כל חודש, פעם בחצי שנה, פעם בשנה או רק בסוף התקופה.
אם ליאורה השקיעה 100,000 שקלים ב 2003 במחקה מושלם של S&P500 צובר דיוידנדים, ליאורה תמצא בחשבונה 550,000 ₪ אחרי 30 שנה. כלומר, אם היא לא הזיזה את הכסף ממקומו. אחרי מס.
(הסכום שצברה גדול יותר, אגב. היא תראה בחשבון יותר מ 1,400,000 ₪. רק שעם כל שקל אפשר לקנות פחות משהיה אפשר לקנות לפני 30 שנים, וזה הסכום שליאורה תקבל אחרי תקנון למדד. אנחנו מקטינים את המספר שמוצג, כדי להראות רווח מעבר למדד).
ניר לעומתה, השקיע סכום זהה באותה שנה. גם הוא באותו נייר מחקה S&P500 אבל פעם בשנה, ניר הזיז את הכסף. לשם הפשטות נניח שהוא הוציא את הכסף, שילם מס רווחים, ומייד החזיר אותו בדיוק לאותו מקום. ניר ימצא בחשבונו אחרי 30 שנה 350,000 ₪ בלבד.
מי שהשקיע מליון שקלים לפני 30 שנה (ללא דמי ניהול, תיכף נוסיף אותם) יהיה הבעלים המאושר של מעל ל 3 מליון שקלים, אם "ינהל" את הכסף אחת לשנה. מי שלא יגע בהשקעה - יהיה הבעלים המאושר עוד יותר של מעל ל 5 מליון שקלים.
אז כן, אפשר וכדאי לאזן את ההשקעות (כלומר, לדאוג שאם אתה משקיע בכמה דברים, ואחד מהם עלה ואחר ירד - להעביר מאחד לשני כדי שהחלק של כל אחד ישאר כפי שהיה בהתחלה), אבל חשוב מאוד להמנע מלהזיז את הכסף.
בשורה התחתונה - הרבה אירועי מס תמימים (כלומר העברת הכסף מהשקעה א' להשקעה ב') יכולים לגרום להפסדים גדולים. פאסיביות היא שם המשחק. נותנים לזמן לעשות את שלו.
בסדר, את המוטיבציה למה לא צריך את כאב הראש הזה כבר נתנו. אבל גם התחלנו בעקיפין לתת את המוטיבציה למה זה כדאי - מדובר בהרבה כסף, וההבדל בין שני דברים שנראים "דומים" מסתכם לסכומים מאוד גדולים.
אז אחרי ההקדמה והאזהרה הזאת, אפשר לעבור לטאב על השפעת עמלות ומסים, ולראות מה בעצם המשמעות של עוד קצת דמי ניהול, ולמה זה באמת המון כסף.
או אם תרצו: להסבר למה החלטתי להוציא את הכסף מפוליסות חסכון, ואז הבנתי שגם מהרבה יותר מרק פוליסות החסכון.